Elkészítés
Hozzávalók:
2db érett nagyobb birsalma; 20dkg méz; 10dkg cukor; 1 citrom; néhány szem szegfűszeg; egy nagyobb darabb fahéj; 12dkg meggylekvár;
A mézből, a cukorból 5dl vízzel szirupot főzünk, szegfűszeggel és fahéjjal, fél citrom levével ízesítjük, és belekarikázzuk a citrom másik felét. A birsalma bolyhait ledörzsoljük, megmossuk, félbevágjuk. A magházat és a kemény, fás részeket éles késsel kivágjuk. Az így megtisztított fél birsalmákat a mézes szirupba tessük és nagyon gyönge tűzön 20 percig pároljuk. A szirupban egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap a birseket a szirupból kiemeljük. Lecsöpögtetjük. A szirupot leszűrjük, a fűszereket eltávolítjuk belőle és mégegyszer átforroljuk. A fél birsalmákat meggylekvárral megtöltjük , és langyosra hűlt sziruppal leötve adjuk asztalra.
Elkészítési idő: 40 perc+ érlelés